MagyarAngielski
vágólap 0
a vágólap üres
kosár 0
A kosár üres...
főoldal " Cikkek a gépekről " Mi a lézerplotter és mire szolgál?
 • Bemutatóterem:

  CNCworld.hu
  Szentlőrinci út 13/2 sz
  7634 Pécs 

  Visszaküldési cím:

  CNCworld.hu
  Koronczói út 01628/9 hrsz
  9012 Györ
  Adószám:: 30498165-2-51
 • E-mail:info@cncworld.hu
 • Telefon702736312
 • Online áruház nyitvatartásahétköznap 9.00 - 17.00

Mi a lézerplotter és mire szolgál?

Hozzáadás dátuma: 09-09-2022
CO2 lézer plotterek - a legfontosabb információ

Egyre többen és többen döntenek úgy, hogy tevékenységükhöz lézerplottereket használnak, amelyeknek köszönhetően számos anyagba vágnak és gravíroznak: bőr, gumi, üveg (stb.) nagyon egyszerűvé és egyben viszonylag olcsóvá válik. A mellékelt szoftver biztosítja az intuitív kezelést és a legfontosabb működési paraméterek egyszerű beállítását.
 


 Mi az a lézer plotter?


A lézerplotter különböző anyagok (rétegelt lemez, műanyag, üveg, kő, fém, stb.) gravírozására és lézervágására szolgáló gép, amely a beépített fényforrástól függően meghatározott hullámhosszú lézersugarat állít elő.
Általában egy ilyen gép felépítése nem túl bonyolult. Minden CO2 plotter olyan vezetőkkel van felszerelve, amelyek meghatározzák a munkaterületet és így az XY tengelyeket. Alatta munkaasztal található, általában ún "méhsejt", van még "késes" vagy kerek lyukakkal.

Az egyik vezetőn van egy fej lencsével, amely a lézert fókuszálja. A lézersugár visszaverődik a cső és a fej közötti ösvényen elhelyezett tükrökről, hogy a formát a lencsén keresztül fókuszált formában égesse bele az anyagba.
 Rendelkezik továbbá motorral, amely a vezetőt a szíj mozgásán keresztül mozgatja, és a kissé drágább modelleknél a léptetőmotorok az asztal le-/emeléséhez, valamint elektronikus alkatrészekhez, azaz vezérlőhöz, tápegységhez, valamint az interfészhez vezető kábelekhez (vezérlőpult, gombok, USB bemenetek).

alt


Az alacsony kategóriás plotterek általában egyszerű,  néhány gombos kezelőszervekkel vannak felszerelve. Ezzel szemben a drágábbak, melyeket bonyolultabb feladatokra használnak, általában DSP vezérlővel rendelkeznek színes kijelzővel és de facto a számítógép használata nélküli munkavégzés lehetőségével, mert minden szükséges működési paraméter beállítható. benne.
 


Csak nyomja meg a gombot, és megjelenik a lézer.

 Két legfontosabb forrást különböztetünk meg, amelyek általában megtalálhatók a plotterek piacán:

1.Üvegcső CO2 gázzal - nagyon magas, több tucat kV-os feszültséggel ellátva gáz (nitrogén) indukálódik benne a tápegységből. Ez a gáz nem tud energiát kibocsátani fotonok formájában (fény, így energiáját átadja szén-dioxid molekuláknak, amelyek a rezgő elektronok energiáját foton emisszióvá alakítják át. Így a csövön áthaladva lézersugár keletkezik, ami aztán visszaverődik a plotterbe szerelt tükröket, amíg az a lencsében a végén nem fókuszál, ami egy adott anyagban alakzatokat eredményez.

Az ilyen plottereket CO2 lézer plottereknek nevezzük, mert a CO2-nak (szén-dioxidnak) köszönhetően létrejön az említett lézersugár. Működésük egyszerű, jó minőség/ár arány, ami a legkedvezőbb árúvá teszi őket, valamint nagy pontosság. Néhány ezer forintért már vásárolhatunk ilyen csövekkel ellátott lézergépeket és évekig kiszolgálják, elég tisztán tartani és kicserélni a kopó optikai elemeket és magát a csövet.

 Használják a bútoriparban, a gyártásban, a kőben és még sok-sok másban, mert annyira univerzálisak, hogy szinte bármit lehet velük vágni és gravírozni.

 A CO2-csövekkel ellátott plotterek számos anyaghoz jól működnek, például:
 gumi, műanyag, plexi, akril, textil, ruházat, műbőr anyagok, bőr, kerámia, gumi bélyegek készítéséhez, fa, minden nem fémes anyag, bevonatos fémek.


2. Száloptikai forrás FIBER - itt olyan lézerrel van dolgunk, amelyben az aktív közeg egy optikai szál olyan elemekkel, mint: erbium, itterbium, neodímium, diszprózium, prazeodímium és tulium
Ellentétben a csöves plotterekkel, amelyekben a nyaláb kívülre kerül, és egy optikai rendszer vezeti, itt van egy forrás, vagyis az egymáshoz kapcsolódó diódák, amelyek lézersugarat alkotnak, amit egy rugalmas optikai szál továbbít a fejre.  Ezután az objektívben fókuszálódik.

A FIBER lézereknek számos előnye van, beleértve a nagy megbízhatóságot és a munka minőségét. Más típusú lézerekhez képest nagyon hatékonyak, megbízhatóak és stabilak. Ezek a lézerek kiváló sugárminőséget biztosítanak, és gyakran kompaktak, mobilak és könnyen használhatók. Sajnos ezek ára igen magas a bonyolult technológia alkalmazása és a drága anyagok miatt. Egy száloptikai mag segítségével egy bizonyos hullámhosszú lézerfény akár át is juthat a szálakon.
 A szálas lézereket gyakran használják fém alkatrészek vágására és jelölésére. Széles körben használják olyan iparágakban, mint az autóipar, az orvostudomány, az elektronika és a gyártás.

 


Melyik lézerplottert válassza a hatékony működéshez?

Az, hogy milyen típusú plottert választunk, elsősorban attól függ, hogy milyen anyaggal kívánunk dolgozni, illetve az elemek méretétől és összetettségétől.
Tudnunk kell, hogy egy nagyobb teljesítményű plotter pontosabban és gyorsabban vágja és gravírozza ugyanazt az elemet, mint egy kisebb teljesítményű plotter. Drágább lesz, de jobb kiegészítők is vannak, amelyek hosszabb működést tesznek lehetővé javítás nélkül. Általában az erősebbek munkaterülete is jóval nagyobb, ha nagy tárgyakkal való munkavégzésre gondolunk, összehasonlításképpen a 40W-os plotterünk maximum 40x40cm, a 100W-os pedig már 100x60cm munkaterülettel rendelkezik.

Ezért vásárlás előtt javasoljuk, hogy ismerkedjen meg kínálatunkkal:
https://www.cncworld.hu/lzer-plotterek-co2-c-5.html


és vegye fel a kapcsolatot tanácsadóinkkal, akik minden kétséget tisztáznak, és tanácsot adnak, hogy mi felel meg leginkább az Ön igényeinek.
 

Lépjen a kezdolapra Menj vissza a kategóriához Cikkek a gépekről
A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookies használatát. További információt a Coockies politikájában talál.
Ne mutassa meg újra ezt az üzenetet