alt Több mint 15 év tapasztalat  |  alt  A déli 12 óra előtt vásárolt árukat még aznap kiszállítjuk  |   alt  20.000 Ft-tól ingyenes kiszállítás​​​​​​​ 

Magyar
vágólap 0
a vágólap üres
kosár 0
A kosár üres...
főoldal " Cikkek a gépekről " A cső hűtése CO2 lézervágókban
 • Bemutatóterem:

  CNCworld.hu (Paxy)
  Szentlőrinci út 13/2 sz
  7634 Pécs 

  Visszaküldési cím:

  CNCworld.hu
  Koronczói út 01628/9 hrsz
  9012 Györ
  Adószám:: 30749241-2-51
 • E-mail:info@cncworld.hu
 • Telefon702736312
 • Online áruház nyitvatartásahétköznap 9.00 - 17.00

A cső hűtése CO2 lézervágókban

Hozzáadás dátuma: 14-09-2022Hogyan hűtjük a CO2 lézer plottereket?


 A CO2 lézerplotter egy csőhűtést igénylő gép, ahol a lézersugarat állítják elő, mert enélkül a cső egy pillanat alatt túlmelegedne és használhatatlanná válna. A gáz gerjesztésekor sok hő szabadul fel a csőben, amelyet gyorsan el kell vezetni.
Ezért minden plotterhez legalább vízszivattyúra vagy hűtőberendezésre van szükség,
Általában közönséges vizet, desztillált vizet vagy hűtőfolyadékot használnak a hűtéshez.
A víz nagy hőkapacitású, és tökéletesen elnyeli a hőt a CO2-csőből, de gyakran kell cserélni - néhány naponta , desztillált vizet 2-3 hetente.

Viszont a hűtőfolyadék sokkal rosszabbul veszi át a hőt és gyorsabban tud túlmelegedni a cső, akkor érdemes erősebb szivattyút venni nagyobb átfolyással. Előnye, hogy pl. 2 havonta cserélhető és nagyon alacsony hőmérsékleten is jól működik. Ha a víz megfagy, eltörheti a plotter csövét – erre vigyázni kell.
 


Milyen eszközzel tudjuk stabil hőmérsékletet tartani a csőben?


A hűtőfolyadék maximális hőmérséklete a tartályban 25-27 ° C legyen, akkor a CO2 lézer plotter működik a leghatékonyabban, nincs probléma a csőből az optikai rendszeren keresztül történő teljesítmény átvitelével, és maga a cső megtartja a tervezett élettartamát .
Tudjuk azonban, hogy hosszan tartó működés vagy nagyon magas külső hőmérséklet esetén nehéz ezen a tartományon belül tartani.

 Egy közönséges vízszivattyú működik, de nagy odafigyelést és állandó hőmérséklet-szabályozást igényel a tartályban.
Ezért a lézeres plotterek csöveinek hűtésére fejlettebb eszközt is vásárolhatunk - hűtőt. Válogathatunk egyszerű, ventilátoros hűtők közül, pl. CW3000, amelyek képesek a hőmérsékletet szobahőmérsékleten tartani, de termikus hatásfokuk alacsony az alacsony vízáramlás és a hűtőközeg hiánya miatt, alkalmasak gyengébb, max. 60 W és állandó hőmérsékletű környezetben.

 A nagyobb és erősebb plotterekhez, például a CW5200-hoz vagy a 150 W feletti teljesítményű nagyméretű ipari plotterekhez, azaz a CW6200-hoz is kínálunk fejlettebb hűtőket. Beépített vezérlőjük van LCD panellel, ahol a hűtőfolyadék adott hőmérsékletét állíthatjuk be. A klímaberendezéshez hasonló hűtőközeggel ellátott hűtőegységgel vannak felszerelve. Ezenkívül számos biztosítékkal és riasztási funkcióval rendelkeznek, így figyelmeztetnek a nem megfelelő működési paraméterekre.
 


 Melyik eszközt válasszam a plotter hűtésére?


Ez elsősorban a munkaidőtől és a plotter típusától függ. Egy kis plotterhez elég egy vízpumpa, amin szakaszosan és akár napi pár órát is dolgozol.
 Ha nem szeretne aggódni a hőmérséklet miatt, és stabil környezetben dolgozik, a CW 3000 gond nélkül megbirkózik vele.
Ha azonban a plottert napközben, akár több órát is használni kívánja, vagy hosszabb ideig folyamatosan dolgozik, akkor érdemes a CW5200-at vagy akár a CW6200-at választani. Garantálják a stabil hőmérsékletet és ezzel a lézer ismételhetőségét, mert a túlzott hőség hátrányosan befolyásolja a cső hatékonyságát.


 Ha többet szeretne megtudni a plotterekről általában, lásd itt:

https://www.cncworld.hu/mi-a-lzerplotter-s-mire-szolgl-n-1.html
 

Lépjen a kezdolapra Menj vissza a kategóriához Cikkek a gépekről
A weboldal használatával Ön elfogadja a Cookies használatát. További információt a Coockies politikájában talál.
Ne mutassa meg újra ezt az üzenetet